Woonzorgnet ROPI festival 2022

ROPI festival 2022

Woonzorgnet blikt terug op een geslaagd evenement

  1. Home
  2. Actueel
  3. Woonzorgnet ROPI festival 2022

Woonzorgnet ROPI festival 2022

Op dinsdag 15 november vond het jaarlijkse ROPI festival plaats voor cliënten en medewerkers van Zorggroep ’t Zicht en Woonzorgnet. Elf workshops boden mogelijkheden om op een niet-talige manier herstel en herstelondersteunende zorg te onderzoeken. Verschillende onderwerpen, hulpmiddelen en tools rondom herstelondersteunende zorg werden in het zonnetje gezet.
 

Het ROPI-festival is een plek waar het om doen en ervaren gaat. “En dat is een verfrissende invalshoek, als je bedenkt dat er binnen de hulpverlening vooral veel gesproken wordt”, vertelt Sacha van Geel, Coördinator ervaringsdeskundigheid en organisator van het event. “ROPI is een tool waar we mee werken om te evalueren hoe we herstelondersteunende zorg aanbieden aan cliënten. We vieren de dingen die goed gaan en geven suggesties waar verbetering mogelijk is. Daarbij vinden we het belangrijk dat deze verbeteringen op een prettige manier tot stand komen. Met dit festival willen we mensen inspireren om kennis te maken met verschillende mogelijkheden om met herstel bezig te zijn.”

Welkom

Bewoner Marcel gaf voorafgaand aan het festival zijn creativiteit al volop de ruimte: hij maakte speciaal voor deze dag met een houtbrander een mooi welkom bord.

Het bespreekbaar maken van het horen van stemmen

“Ik was zojuist bij de workshop Omgaan met stemmen horen”, vertelt medewerker Renate. “Het is indrukwekkend om de verhalen van anderen te horen, hoe dat werkt voor iemand. Er is heel open gesproken vanuit de mensen die hier ervaringen mee hebben. Dit helpt om taboes te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken.”

Samen gezond koken

Terwijl bewoner Rob zijn wrap vult tijdens de workshop HeldFood legt hij uit: “Je kunt hier je fantasie uitleven met het koken. Ik ben hiernaartoe gekomen omdat ik me wat meer in de psychiatrie wilde verdiepen.”

 

Samen tekenen verbindt

Directeur Hanne Derickx sloot onder andere aan bij de workshop Kunst & Herstel: “Je schept een band met elkaar door creaties met elkaar te delen. Dat maakt je zichtbaar voor de ander. Je maakt op een andere manier contact met elkaar, wat gesprekken makkelijker op gang laat komen. Creativiteit doet ook iets met je ademhaling en denkpatronen, wat een positieve bijdrage kan leveren aan herstel. Aan de slag gaan met de opgedane kennis uit deze workshops vergt creativiteit van medewerkers. Dat willen we ondersteunen en stimuleren.”

 

Voor herhaling vatbaar

Ook de workshop aanbieders kijken terug op een geslaagde dag. Zij waren onder de indruk van de mooie mix van cliënten en medewerkers, het enthousiasme van alle deelnemers en over de al aanwezige kennis over herstel en herstelondersteunende zorg.

Ook interessant

Proefproject met zorgrobot Tessa
25.07

Proefproject met zorgrobot Tessa

NieuwsWoonzorgnet startte onlangs een proefproject met de zorgrobot Tessa. Zes exemplaren worden ingezet op vijf locaties. “De ervaringen tot nu zijn erg positief”, aldus Kim Bosch, manager Ontwikkeling en Innovatie.    

Woonzorgnet infographic: het afgelopen jaar in cijfers
13.07

Woonzorgnet infographic: het afgelopen jaar in cijfers

NieuwsWoonzorgnet is volop in ontwikkeling. En dat is duidelijk terug te zien op de nieuwe infographic. Dit fijne overzicht vertaalt het afgelopen jaar mooi in cijfers. We laten de infographic graag het woord doen, toch…