“Ik kan in mijn werk als Ervaringsdeskundige mijn eigen nare ervaringen opnieuw een andere betekenis geven"

Casper


Het verhaal van Casper

 

Ik ben Casper. Ik ben opgegroeid met mijn moeder. Net nadat ik werd geboren is ze gescheiden van mijn vader. Omdat haar werk op de universiteit veel tijd in beslag nam, was ik veel bij mijn opa en oma. Ze voelde zich een slechte moeder en kreeg daardoor problemen met alcohol en verstopte zich verder in haar werk. Het was geen ideale omgeving om op te groeien. Ik zelf heb daardoor niet goed geleerd hoe om te gaan met emoties en hechting. In mijn jeugd kreeg ik daardoor op de basis- en middelbare school problemen met sociaal contact. Ik zocht een uitweg in drugs en raakte verslaafd. Thuis liep het niet meer en ik ging uit huis en uit contact. Door het alleen zijn en mijn verslaving ben ik psychotisch geraakt. Ik werd opgenomen. Daar is mijn weg naar herstel begonnen. Inmiddels heb ik weer fijn contact met mijn moeder.

Mijn weg naar herstel

Ik heb leren omgaan met emoties en geleerd waarom ik destijd drugs inzette om ermee te kunnen omgaan. Door de therapieën heb ik weer aansluiting met de maatschappij gevonden. Ik heb altijd wel iets met de zorg gehad, dus ik ben de opleiding SPH gaan volgen. Maar ik merkte dat ik er nog niet niet klaar voor was. Ik ben vastgelopen. Maar niet helemaal teruggevallen.Toen heb ik besloten om vanuit een heel klein gegeven weer te starten met werken. Ik hield bijv. heel erg van de geur van zaagsel, dus ik bedacht om iets in de houtbewerking te gaan doen. En door het werk kreeg ik ritme terug, zelfvertrouwen, ik werd uitgedaagd en merkte dat ik kon meedoen. Binnen een maand zat ik op de heftruck. Ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden, kon doorgroeien en werd meewerkend coach. Helaas ging dit bedrijf failliet. Ik wilde niet weer terugvallen dus dacht: ik moet vrijwilligerswerk gaan doen. Via mijn begeleider daar, kwam ik aanraking met de opleiding Ervaringsdeskundigheid en zo heb ik Howie de Harp gedaan. Ik ben afgestudeerd en via dat netwerk heb ik Sacha ontmoet; Coordinator Ervaringsdeskundigheid bij Woonzorgnet.

Solliciteren

Ik werd getipt door Sacha dat er een vacature vrij kwam voor Ervaringsdeskundige bij Woonzorgnet. Ik vond het verschrikkelijk spannend om te solliciteren maar juist daardoor wilde ik mezelf uitdagen. Ik twijfelde ook, dat doe ik bij bijna alles, maar tijdens mijn opleiding Ervaringsdeskundigheid heb ik geleerd om anders naar mijn twijfels te kijken, dus beschouwde ik het als een oefening. Maar de sollicitatie ging zo goed, en het voelde ook goed van beide kanten, dat ik werd aangenomen!

Ik kan in mijn werk als Ervaringsdeskundige mijn eigen nare ervaringen opnieuw een andere betekenis geven en ik kan mijn opnames van vroeger als een soort leerschool zien. Daardoor is alles niet voor niks geweest.

Mijn rol binnen Woonzorgnet

Als Ervaringsdeskundige bij Woonzorgnet heb je persoonlijk contact met bewoners en organiseer/ breng je specifieke activiteiten onder de aandacht zoals bijeenkomsten of trainingen gericht op herstel en het werken met eigen ervaringen. Ik onderzoek wat ik als Ervaringsdeskundige voor bewoners kan betekenen. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat ik op locatie De Keijenberg “in de vrije ruimte op zoek ga naar herstel en herstelverhalen” en WRAP cursussen ga faciliteren op verschillende locaties van Woonzorgnet.

Wat is jouw drive om te doen wat je dagelijks doet?

Een van de drives die ik heb, is mezelf te verbazen. Dit doe ik door aan mezelf te bewijzen dat mijn gedachten over mezelf niet kloppen. Wat ik daarvoor nodig heb is een gevoel van zin, in de zin van dat wat je doet iets uitmaakt of bijdraagt, dat het nut heeft. Ik vind sociaal contact en mensen ergens verschrikkelijk eng en ik neig er dan ook naar het uit de weg te gaan. Door te werken met mensen en daarin de dingen aan te gaan die ik eng vind, ontstaat er een cirkel van beweging waarin alles zin krijgt en ik steeds meer leer. Ik geef betekenis aan de angst door hem uit te dagen en daardoor heeft mijn leven zin. Dat ik in staat blijk te veranderen, geeft mij “drive”.

Ik hoop dat ik ook andere mensen hierin kan meenemen en ze kan laten zien dat ze meer kunnen dan dat ze denken. Dat mensen kunnen veranderen en kunnen leren. En dat mensen ervaren dat wat zij doen iets kan bijdragen en zin geeft, nut heeft.

Wat zijn de mooie dingen van je werk?

Ik hou van verhalen van andere mensen.

Zijn er ook lastige zaken?

Ik heb veel moeite met de snelheid van de tijd, ik kan me nog herinneren dat vroeger dagen eindeloos lang leken en dat was ook niks, maar nu heb ik vaak het gevoel alsof ik tijd te kort kom;-)

Wat zou je anderen willen meegeven?

The "earth" without "art" is just "eh"...

Wat is je wens voor de toekomst?

Mijn concreetste materiële wens is een Tour de France fiets van Peter Sagan;-) Een ideale wens; meer begrip en geduld naar elkaar.

terug naar overzicht