Gelijkwaardigheid en zeggenschap zijn heel belangrijk bij Woonzorgnet en dat vind ik heel mooi. Ik voel me mens hier in plaats van cliënt.

Renske


Het verhaal van Renske

Renske woont nu 7 jaar bij Woonzorgnet. Na een aantal moeilijke jaren met depressiviteit, zelfbeschadiging en suïcidale neigingen gaat het nu ontzettend goed! Ze kijkt heel anders naar de toekomst, is trots en heeft  zin in de nieuwe fase van haar leven!

Vroeger

Ik ben opgegroeid in een fijn gezin. Samen met mijn broertje en mijn ouders groeide ik op in Wijchen. Alles ging prima. Ik voelde me goed. Vanaf mijn 13e jaar veranderde dat gevoel, eigenlijk zonder aanwijsbare redenen. Ik voelde mij depressief, deed aan zelfpijniging en was suïcidaal. Ik heb het heel lang verborgen kunnen houden voor mijn ouders. Mijn vriendinnen wisten het wel . Op een gegeven moment kwamen ook mijn ouders er achter. Via de huisarts ben ik doorverwezen naar het Riagg. Ik was toen 15 jaar. Vanaf die tijd heb ik op heel veel verschillende plekken gewoond. Moeilijk, maar mijn ouders stonden altijd voor mij klaar, ik hoefde maar te bellen en ze stonden op de  stoep.

Behandeling

Ik begon in Zetten waar ik behandeling kreeg voor mijn depressie en de psychotische verschijnselen. Daarna kwam ik in GGZ  Ravenstein waar ik beschermd kon wonen. Dit was echter voor jongeren tot 21 jaar, dus toen ik ouder werd moest ik verhuizen. Ik ging naar de RIBW in Nijmegen maar dat liep niet lekker, voor mijn gevoel was er weinig begeleiding. Via de psycholoog kwam ik in aanraking met Woonzorgnet. Ik had niet veel keus en wilde iets anders, dus ben ik gelijk gaan kijken op locatie De Keijenberg in Renkum. Ik heb ja gezegd. Het is een mooie omgeving en er is 24 uurs ondersteuning.

Woonzorgnet

Ik werd snel in de groep ( red. :23 bewoners op locatie De Keijenberg) opgenomen en had goed contact met medebewoners. Ook met de begeleiding klikte het meteen goed. Ik voelde dat er tijd voor me was, en dat ik die tijd ook kreeg. Ik hoefde niet na een paar maanden weer weg. Er is altijd iemand aanwezig en ze staan voor me klaar. Dat gaf een gevoel van veiligheid. Gelijkwaardigheid en zeggenschap is heel belangrijk bij Woonzorgnet en dat vind ik heel mooi. Ik voel me mens hier in plaats van cliënt.

Dagbesteding

In eerste instantie volgde ik dagbesteding bij Pro Persona. Vervolgens kon ik naar een Zorgboerderij in Bennekom. Een melkvee bedrijf waar ik allerlei klussen kon doen; van kalfjes voeren tot stallen schoonmaken of met de tractor het land op. Dit vond ik echt leuk werk.  Omdat ik een blessure aan mijn knie kreeg, moest ik tijdelijk stoppen. Toen dat hersteld was en ik weer op de Zorgboerderij begon, kon ik mijn draai niet meer vinden. Ik voelde me slecht en had geen motivatie. Ik ben gestopt. Na een tijd niks gedaan te hebben kwam ik via mijn begeleider in aanraking met Norman’s. Norman’s is het merk van het bedrijf My Goodness!, liefdevolle makers van chocoladerepen vol met superfoods. Hier was een werkplek vrij en kon ik aan de slag. In het begin konden we zelf chocolade maken en smaken mengen met de verschillende natuurlijke ingrediënten, later lag de focus meer op het inpakken en de kwaliteitscontroles. Doordat er geen tijdsdruk was, was de sfeer heel prettig, heel ontspannen. Ook was er veel humor in het team en werken er hele aardige mensen. Ik had zo een goed dagritme te pakken.

Een nieuwe stap

Omdat het zo goed ging, kreeg ik binnen Woonzorgnet de mogelijkheid om door te groeien naar een meer zelfstandige woning in Nijmegen. Ik stond een tijdje op de wachtlijst maar al snel kreeg ik bericht dat er een plek vrij was. Yes dacht ik, maar het is wel al heel snel. Ik moest even wennen aan het idee en ik reageerde niet meteen heel enthousiast aan de telefoon, haha. Maar na een half uur stond ik te stuiteren van blijdschap!  Fijn om weer dichterbij mijn vrienden en familie te zijn, die wonen allemaal in de buurt daar. Het is een geweldige plek middenin het centrum. Dat betekende alleen wel dat ik mijn werk bij Norman’s moest opzeggen. Erg jammer want ik heb er met veel plezier gewerkt! Bij mijn afscheid kreeg ik een mooi getuigschrift mee.

Gezonde leefstijl

In de periode tussen het afscheid bij Norman’s en de verhuizing, had ik mooi de tijd om weer meer te gaan sporten. Ik heb altijd gesport, voetbal en tennis, en ik wilde weer wat gaan doen aan mijn overgewicht. Als motivatie heb ik mij opgegeven voor het Project Unleash V2, waarbij we met een aantal bewoners trainden om een wereldrecord neer te zetten; binnen 24 uur, in 4 verschillende landen, een uur te sporten ( fitness) op topniveau. Daarvoor moest natuurlijk getraind worden! Wekelijks trainde ik al met mijn vaste sporttrainer in de sportzaal van locatie De Keijenberg.  Dichter naar de recordpoging toe, kregen we een echt trainingsschema waarbij we vaak 3 x per week trainden en in de laatste weken zelfs meerdere malen per dag. Die sportmentaliteit van vroeger zat er nog goed in en op 9 juni jl. lukte het om met het team een nieuw wereldrecord te vestigen! Wat het mij heeft opgeleverd?  Ik ben 13 kilo afgevallen! Ik heb het aantal glazen cola afgebouwd en ik ben gezonder gaan eten. Ook was het leuk om medebewoners op een andere manier te leren kennen. Als ik straks in Nijmegen woon, ga ik ook weer sporten met dezelfde trainer van Woonzorgnet. We gaan dan naar een lokale sportschool om mijn conditie op peil te houden.

Nijmegen

Ik krijg binnenkort de sleutel  van mijn nieuwe plek in Nijmegen. Op dit moment zijn ze druk bezig met het klaarmaken van de studio. Ik heb de vloer, gordijnen en de kleuren allemaal zelf uit mogen kiezen. Zo is het echt een plek die bij mij past. En het is maar 1 minuut lopen van locatie Achter de Bank van waaruit ik begeleiding krijg. Ik heb er heel erg veel zin in! Naast mijn nieuwe woning en het sporten in Nijmegen, heb ik ook een nieuwe baan. Ik ga werken bij “Brood op de plank”, een lunchroom waar ik allerlei verschillende taken zal gaan uitvoeren. De kennis die ik bij Norman’s heb opgedaan, op het gebied van hygiëne voorschriften bijvoorbeeld, komen ook hier goed van pas.

Toekomst

Ik voel me trots, ik kijk heel anders naar de toekomst, veel positiever. Ik heb zin in de volgende fase van mijn leven!

terug naar overzicht