Aline

Interview Aline over haar kersttraditie bij locatie de Keijenberg

20-12-2019


We treffen Aline onderaan de trap van het kantoor van Woonzorgnet in Renkum. Elk jaar versiert Aline traditiegetrouw de kerstboom in de hal.

Hoe is deze traditie ontstaan?

Op een dag vroeg communicatiemedewerker Daphne mij of ik de boom wilde versieren. Ja, tuurlijk wil ik dat! Dat is inmiddels al 6 of 7 jaar geleden. Het versieren doe ik, de lichtjes hangt Martin (facilitair medewerker) erin. De boom kan ik lekker op mijn eigen manier doen. Ik begin altijd bovenaan. Dat duurt altijd wel even want hij is maar liefst 4 meter hoog. Als de boom helemaal klaar is maken we traditiegetrouw een foto. Creatief bezig zijn is mijn passie, dus voor mij is het heerlijk om de boom te mogen versieren. 

Doe je nog meer bij Woonzorgnet?

Ik ben vaak gastvrouw. Dankzij Hanne is dat mijn passie geworden, hij was mijn persoonlijk begeleider en vroeg voor een kerstviering voor cliënten & familie:  We hebben een gastvrouw nodig, wil jij dat doen? Ik zei: Oh, dat kan ik niet, maar Hanne zei: Ja, dat kan je wel. Veel tranen gelaten, ik dacht: doe ik het wel goed? Maar ik kreeg veel complimenten en nu doe ik het elke keer. Ook bij het wereldkoken in Wageningen was ik gastvrouw. Eén keer per 2 maanden koken we gerechten uit alle landen van de wereld. Iemand uit dat land kwam dan samen met ons koken. Nu is dat helaas niet meer. Misschien komt het ooit weer. Ik hoop het, koken vind ik leuk. 

Heb je nog andere creatieve hobbys?

Ik maak graag zelf kleding. Op de foto heb ik mijn zelfgemaakte lange gala jurk aan (met een roze trui eroverheen). Dit was mijn eerste project, ik heb er 3 weken over gedaan. De eerste keer achter een naaimachine was in Warnsveld bij een resocialisatieproject, dat is inmiddels alweer 10 jaar geleden. Ik vind het nog steeds leuk. Het is iets voor mezelf én ik draag het. Het hangt niet zomaar in de kast. Alleen broeken, die maak ik niet. Ik heb er wel een paar maar ik heb een hekel aan broeken. Ik kan nu eindelijk leuke jurkjes en rokjes aan sinds ik lekker vrouw ben.

Met welk project ben je nu bezig?

Momenteel ben ik bezig met een jasje van glimstof, een beetje chinese print. Alleen de binnenvoering moet er nog in. Inmiddels ben ik er 5 weken mee bezig. Dit doe ik één keer maar nooit weer.. Al die verschillende naden en het moet nog perfect passen ook natuurlijk. Wanneer er een feest is bij Woonzorgnet zorg ik dat mijn outfit matcht. Tijdens het zomerfeest dit jaar was het thema Italië, toen heb ik een strokenrok gemaakt in de kleuren van de Italiaanse vlag. Alle kleding maak ik tijdens de dagbesteding bij Ons Huis in Wageningen. Daar maak ik ook mozaïek projecten, bijvoorbeeld kerstdingen zoals klokjes en sterretjes voor mijn eigen kerstversiering maar ook dingen voor de verkoop.

Sinds wanneer woon je bij Woonzorgnet op de Keijenberg?

In april 2010 kwam ik wonen bij Woonzorgnet op locatie de Keijenberg. Volgend jaar heb ik mijn jubileum maar ik hoop dan een eigen huisje te hebben in de buurt van Wageningen, vlakbij de dagbesteding. Het vinden van een woning is lastig. Je moet reageren op woningen, een aantal woningen waren net voor mijn neus weg. Momenteel sta ik hoog bovenaan de lijst woningzoekenden, dus ik hoop dat het in 2020 lukt. (Redactie: bij het uitkomen van deze nieuwsbrief heeft Aline een huisje gevonden, goed nieuws!)

Wat is voor jou een goede begeleider?

Bij een goede begeleider staat vriendelijkheid bovenaan. Ze pushen niet maar begeleiden mensen waar ze dat nodig hebben. Momenteel is mijn persoonlijk begeleider Mayke. Ik ben zeer tevreden dat ik bij Woonzorgnet gekomen ben en hier woon. Het liefst ga ik niet weg. Als ik een huisje krijg, krijg ik ambulante begeleiding. Mayke blijft mijn persoonlijk begeleider en Leonie mijn woonbegeleider. De woonbegeleider komt dan bv 2 keer per week kijken, net hoe je het afspreekt.

Hoe ziet jouw ideale huis eruit?

Mijn ideale huisje heeft een dichte keuken en een mooie ruime woonkamer. Het liefst heb ik een hobbykamer, een eigen slaapkamer en een logeerkamer voor familie, vrienden en kennissen. Eén muur moet in elk geval lila of paars en in de slaapkamer nog roze kleuren. Heel meisjesachtig maar ik vind het gewoon mooi.

Wat doe je voor werk?

Sinds vorig jaar werk ik bij de Beken in de bakkerij. Ik bereid het brood voor dat daar wordt afgebakken voor de verkoop en voor de lunch. Naast brood maken we ook taart, bijvoorbeeld appeltaart of worteltaarten. De appeltaart is lekkerder dan in de winkel.

Wat is jouw wens voor 2020?

De enige wens die ik heb is gelukkig en gezond zijn. Dat ben ik op dit moment en dat wil ik zo houden.. Ik krijg nog een hersteloperatie begin 2020 dus ik hoop dat dat goed gaat. Mijn allergrootste wens is in 2019 in vervulling gegaan, toen ben ik geopereerd en ben ik vrouw geworden. Toen ik na de operatie terugkwam uit het ziekenhuis stond ik de volgende dag al bij het zomerfeest van Woonzorgnet. Iedereen keek met grote ogen: Hey, Aline is er! Ik deed een speech met traantjes in mijn ogen, maar ik heb het gedaan.

Waar kunnen we jou voor wakker maken? (We zullen het niet doen, hoor)

Gerookte paling en sushi! Heerlijk! Vroeger als kind was ik gek op paling. Toen kende ik nog geen sushi. Gerookte paling is nu een delicatesse. Vroeger in Deventer gingen we traditiegetrouw naar de kermis en op de laatste zondag haalden we met mijn ouders 2-3 kilo paling. Dat is tegenwoordig niet meer te betalen. Vroeger was een kilo paling 8 gulden, nu 21 euro voor een pond.

Fijne feestdagen namens iedereen bij Woonzorgnet!

 

terug naar overzicht