6 tips om de winterdip tegen te gaan

6 tips tegen de winterdip

'Als je al één van deze dingen oppakt, kan dat een groot verschil maken' - Pieter

  1. Home
  2. Actueel
  3. 6 tips om de winterdip tegen te gaan

6 tips om de winterdip tegen te gaan

In januari zijn de dagen koud en kort. Je lichaam maakt minder vitamine-D aan en het voorjaar lijkt nog ver weg. Samen met de coronamaatregelen zijn dit diverse factoren die in de winter een negatieve invloed kunnen hebben op je stemming.

Pieter Straatsma werkt als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij Woonzorgnet en geeft zes tips hoe je sombere gevoelens tegen kunt gaan: “Ik weet zowel uit eigen ervaring als door jarenlange werkervaring dat je zelf al veel kunt doen om sombere gevoelens tegen te gaan. Als je al één van deze dingen oppakt, kan dat een groot verschil maken.”

  1. Bewegen
    Ga op zoek naar een activiteit die je makkelijk en leuk vindt om te doen, dan houd je het ook makkelijker vol! Bijvoorbeeld wandelen, joggen, fietsen, voetballen, fitness of yoga. 1 tot 2 keer per week helpt al bij het verbeteren van je stemming.
  2. Afleiding door activiteiten
    Activiteiten waar je concentratie bij nodig hebt, helpen bij het afleiden van je gedachten. Je moet je dan concentreren op de activiteit, waardoor je hoofd geen tijd heeft om met negatieve gedachtes bezig te zijn. Dat mogen hele eenvoudige activiteiten zijn zoals tuinieren, afwassen, boetseren of dagbesteding. Kijk of je er een vast programma kunt maken, want een vaste structuur geeft houvast aan je dag.
  3. Daglicht
    Wanneer je gevoelig bent voor de winterdip, dan is daglicht een belangrijke factor om je beter te voelen. Ga het liefst elke dag naar buiten, zeker als de zon schijnt. Lukt dit niet? Dan kan 3x per week voor een lichttherapielamp uitkomst bieden. Zo is er bijvoorbeeld op elke Woonzorgnet locatie een lichtlamp aanwezig.
  4. Mindfulness en meditatie
    Het beoefenen van mindfulness en meditatie maakt je bewust van je gedachtes en emoties. Je concentreert je op het hier en nu, in plaats van dat je bezig bent met ‘wat als’ (toekomst) en ‘had ik maar’ (verleden). Door hier regelmatig bij stil te staan leer je om bewust te kijken welke automatische (negatieve) gedachtes je hebt, om ze vervolgens los te leren laten. Op de websites van Radboudumc en Ger Schurink kun je verschillende geluidsbestanden vinden, wanneer je zelf met mindfulness en meditatie aan de slag wilt gaan.
  5. Gezond eten
    Voeding is de brandstof voor je lichaam. Wanneer je gezond eet krijg je meer energie. Meer energie draagt eraan bij dat je makkelijker in beweging komt om dingen te ondernemen.
  6. Sociale contacten
    Je hebt misschien de neiging om je meer terug te trekken en af te zonderen. Toch een praatje maken met je buurman of huisgenoot of samen eten wijst uit dat je wel onder de mensen bent om een praatje bent of bij maaltijden is een betere aanpak dan terug te trekken en in je eigen cirkel van negatieve gedachtes te blijven.

Deze tips kunnen je helpen om positief te blijven of te worden. Lukt het niet om er zelf uit te komen? Praat er dan over met iemand uit je omgeving die je vertrouwt.

Het ervaringsverhaal van Pieter

Mijn naam is Pieter Straatsma en ik werk sinds 2019 als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Woonzorgnet. Toen mij gevraagd werd om tips te geven over wat je kunt doen tegen somberheid en depressieve gevoelens, hoefde ik niet lang na te denken.

Ik ben zelf een aantal keren depressief geweest en heb dit als een zeer nare en donkere periode beleefd. Ik kon mijn werk bij ProPersona destijds niet meer volhouden omdat ik veel moeite had om me te concentreren. Door het gebruik van medicatie voor depressie verbeterde mijn stemming na twee maanden weer. Ik ben een fanatieke sporter en beleef daar veel plezier aan. Maar in mijn depressieve periode moest ik mij er telkens weer toe zetten om te bewegen. Na elke inspanning voelde ik mij steeds iets lichter en het besef drong door dat ik 3 keer per week mijn fiets uit de schuur moest halen. In het verleden heb ik een cursus Zen meditatie gedaan. Door weer opnieuw te gaan mediteren merkte ik dat ik beter met mijn negatieve gedachten om kon gaan. Vaak had ik geen zin om te fietsen of te mediteren, maar ik werd me bewust dat het hielp om uit de depressie te raken.

Toen ik weer terug keerde naar mijn werk in de GGZ vond ik het moeilijk om er open en eerlijk over te praten. Het leek wel of ik me schaamde voor mijn depressie; de sterke hulpverlener die het voor zijn cliënten altijd zo goed wist, was van zijn voetstuk gevallen. Door zelf een therapeut te zoeken en er met collega’s over te praten kon ik mijn kwetsbaarheid wat makkelijker laten zien. Sterker nog ik gebruikte mijn ervaringen om bij ProPersona een looptraining en een mindfulness groep voor depressieve cliënten op te zetten. Zo was ik een ervaringsdeskundige én behandelaar/begeleider en merkte dat deze 2 rollen voor de deelnemers een duidelijke meerwaarde had. Door over mijn eigen ervaringen met mijn depressies te vertellen, zag ik dat het laten zien van je kwetsbaarheid ook een kracht kan worden.

Als laatste wil ik vertellen dat ik in mijn depressieve periode mij ook vaak afsloot voor contacten. Ik had er geen zin in en daar speelde ook schaamte bij. Een aantal vrienden en familie bleven gelukkig komen en achteraf kan ik nu zeggen dat het voor mij belangrijk was toch deze contacten aan te gaan. In het contact kwam ik dan even uit mijn depressieve werkelijkheid en zag ik het leven weer van een andere kant. Door mijn persoonlijke verhaal hoop ik kleine bijdrage te leveren om zo het stigma rond depressie te verminderen.

Ook interessant

Nieuwe beschermd wonen locatie in Cuijk feestelijk geopend
09.04

Nieuwe beschermd wonen locatie in Cuijk feestelijk geopend

NieuwsOp donderdag 4 april 2024 heeft wethouder Willy Hendriks-van Haren de nieuwe beschermd wonen locatie van Woonzorgnet aan de Gildekamp officieel geopend. Zij verzorgde de openingsceremonie samen met bewoner Peter.  

Terugblikken en vooruitkijken: infographic
05.04

Terugblikken en vooruitkijken: infographic

NieuwsHet is inmiddels een jaarlijkse traditie: terugblikken op het afgelopen jaar. Op onze infographic brengen we de cijfers en ontwikkelingen overzichtelijk in kaart. We kijken ook vooruit, want veel van wat we weergeven op de…