Kerstactie groentetuin Svjatosjinski

Dagelijkse realiteit in de Oekraïne

Opgesloten zitten met een psychiatrische aandoening in één van de 145 instellingen.

  1. Home
  2. Actueel
  3. Kerstactie groentetuin Svjatosjinski

Kerstactie groentetuin Svjatosjinski

Stel je eens voor: een grauwe instelling waar zevenhonderd vrouwen hun leven slijten in volstrekte ledigheid. Vrijwel geen contact met familie, vrijwel nooit meer buiten de instellingsmuren. De enige dagbesteding vindt plaats in een kleine ruimte waar hoogstens tien vrouwen tegelijkertijd zich bezig kunnen houden met handwerken of achter de naaimachine kleding repareren. Hun leven is een uitzichtloze keten van lege dagen die verlopen langs de lijnen van een voor iedereen geldend regiem. Iedereen staat op dezelfde tijd op, gebruikt maaltijden, gaat naar bed. Ontdaan van individualiteit.
 

Dit is geen slechte droom maar de dagelijkse realiteit in het Svjatosjinski internaat in Kiev, Oekraïne. Tienduizenden mannen, vrouwen van alle leeftijden zitten in soortgelijke omstandigheden vaak levenslang opgesloten in één van de 145 instellingen, social care homes, die het land rijk is. Ze zitten daar omdat ze een psychiatrische aandoening hebben, een verstandelijke beperking, of omdat ze nergens anders heen kunnen.

Stichting Human rights in mental health

Stichting Human Rights in Mental Health-FGIP zet zich al 40 jaar in om de leefomstandigheden binnen de psychiatrie in de voormalig Oostblok landen te verbeteren. Inmiddels zijn er in Kiev 'transitieafdelingen' opgezet, waar vrouwen meer bewegingsvrijheid hebben en zelf hun gedeelde kamer mogen inrichten. Er wordt gewerkt aan een unit waar vrouwen worden voorbereid op terugkeer in de samenleving. Ook komen er computers voor communicatie met de buitenwereld en computerles. Voor Oekraïense begrippen revolutionaire ontwikkelingen. De ontwikkeling van een groentetuin op het terrein van de instelling, waar vrouwen zelf hun groenten kunnen verbouwen of tuintje kunnen aanleggen is een eerste stap in de richting van een soort zorgboerderij.

Directeur Svjatosjinski internaat bezocht ook Woonzorgnet

In Nederland bezocht de directie en staf van het Svjatosjinski internaat onder andere ook Woonzorgnet. Hier zag hij dat het ook anders kan. Enthousiast keerden zij terug naar Oekraïne. Dit zal niet het laatste contact zijn. Op dit moment zoeken we naar manieren om elkaar te ondersteunen, informatie uit te wisselen en contacten te versterken.

Kerstactie van GGz-Ecademy: help je mee? 

Wij willen helpen in de ontwikkeling van het Svjatosjinski internaat en hebben daarom €500 gedoneerd. Spreekt dit verhaal jou ook aan? Met elk bedrag, groot of klein, help je de stichting op weg om de vrouwen in het Svjatosjinski internaat een humaner leven te bezorgen.

Global Initiative on Psychiatry

Oosterbeek
IBAN: NL08 INGB 0000 8080 80
o.v.v. Svjatosjinski internaat

 

Ook interessant

Nieuw bij Woonzorgnet: Beschermd wonen plus
29.01

Nieuw bij Woonzorgnet: Beschermd wonen plus

NieuwsOp het terrein van Pro Persona in Nijmegen biedt Woonzorgnet vanaf nu een Beschermd wonen plus setting aan: ‘Bloesem’. Bloesem is een uniek zorgconcept dat sinds 2022 bestaat uit een intensieve samenwerking tussen Woonzorgnet en…

Woonzorgnet en Compleet Mensenwerk bundelen krachten 
25.01

Woonzorgnet en Compleet Mensenwerk bundelen krachten 

NieuwsWoonzorgnet en Compleet Mensenwerk gaan juridisch verder als één organisatie. Vanaf april 2022 werken Woonzorgnet en Compleet Mensenwerk al intensief samen, met het oog op een fusie in de toekomst. Op 1 januari 2024 werd…