Mooie initiatieven voor Oekraine bij Woonzorgnet

  1. Home
  2. Actueel
  3. Mooie initiatieven voor Oekraine bij Woonzorgnet

Mooie initiatieven voor Oekraïne bij Woonzorgnet

We zijn getuige van een verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Wanneer we ons soms machteloos kunnen voelen over een situatie, zien we dat er mooie initiatieven ontstaan om binnen onze mogelijkheden toch te kunnen helpen.
 

Open inloop en verkoop in Silvolde 

Bij Werk aan de Winkel in Silvolde staan de deuren wagenwijd open voor vluchtelingen, zodat zij lotgenoten kunnen ontmoeten en hun verhaal te kunnen doen. Medewerker dagactiviteiten Paula: “De mensen van Sociaal Werk zijn hier aanwezig om vluchtelingen goed te begeleiden. We verkopen ook fotohartjes, een initiatief van meubelmaker Adri Velthorst. Deze kun je voor €1 kopen. Zo mooi hoe de locatie een plek biedt waar mensen en initiatieven elkaar kunnen ontmoeten.”

 

Cupcakes in Renkum

Trajectbegeleiders Bibi en Demi van locatie de Keijenberg in Renkum zijn een cupcake initiatief gestart: “Gezien de situatie in Oekraïne voelden wij ons geroepen om ons in te zetten voor onze medemens. Daarom bakt onze kok Michaela cupcakes, om te verkopen: €5 voor 5 cupcakes. De helft van de opbrengst gaat naar het goede doel. We hebben er 450 verkocht én gemaakt! Samen met de bewoners bezorgen we deze in de gemeente Renkum.” 

 

Vrachtwagen vol spullen naar Oekraïense grens

Damon is slaapdienstmedewerker bij Woonzorgnet en ambulant begeleider bij Doezorg: “Samen met een aantal collega’s vonden we dat we iets moésten doen. We zijn een inzamelingsactie gestart op facebook (Doetinchem voor Oekraïne | Facebook) om spullen te verzamelen en naar de Oekraïense grens te brengen. Om mensen te kunnen voorzien in de basisbehoeften zoals kleren, thermodekens, lang houdbare babyvoeding, tandpasta en andere verzorgingsmiddelen.

Een bewoner van Woonzorgnet locatie de Heuve heeft aan medebewoners gevraagd om te doneren. Het geld wat ingezameld is, hebben we ook daar achtergelaten. Hartverwarmend dat zelfs de mensen die weinig te besteden hebben toch een bijdrage willen doen. Vooral de brandstof is schaars en in Duitsland ook heel duur. Daardoor liepen de brandstofkosten op tot wel €1100. De Gemeente Doetinchem en Doezorg zijn ons tegemoet gekomen in deze kosten.

We hadden het idee om met één klein busje die kant op te rijden. Er hebben zoveel mensen spullen gedoneerd, dat we uiteindelijk met drie busjes en 1 vrachtwagen zijn gegaan! Het was zo mooi om onderweg te zien dat er veel mensen onderweg waren met hetzelfde doel. Ons eindpunt was een leegstaande school in Polen, op 50 kilometer van de Oekraïense grens. Nu fungeert die plek als tussenstop voor de vluchtelingen. Daar hebben we even kort geslapen en met de vluchtelingen ontbeten. Het was heftig om te horen (en te zien) wat zij allemaal hebben meegemaakt. Je ziet kinderen rondlopen met weinig kleren aan terwijl het koud is, ze hebben letterlijk niets meer. Iedereen was ons heel erg dankbaar voor de spullen. We waren al weer op de terugweg toen we een filmpje ontvingen waar alle kinderen ons bedankte voor de spullen en om ons een goede terugreis te wensen. Twee weken geleden is er weer een nieuwe vrachtwagen die kant op gegaan.”

Federation Global Initiative on psychiatry   

Stichting Human Rights in Mental Health (FGIP) zet zich al 40 jaar in om de leefomstandigheden binnen de psychiatrie in de voormalig Oostblok landen te verbeteren. Woonzorgnet kijkt al een aantal jaar manieren om elkaar te ondersteunen, informatie uit te wisselen en contacten te versterken met het Svjatosjinski internaat in de Oekraïne. (Lees ook: Kerstactie Groentetuin Svjatosjinski - Woonzorgnet)

Bas Steenbergen is naast bestuurder van Woonzorgnet ook bestuurslid van de Nederlandse FGIP: “De FGIP houdt zich bezig met het behartigen van mensenrechten in de Psychiatrie wereldwijd maar met een sterke basis in de Oost Europese landen en specifiek in Oekraïne. Zij heeft een netwerk en programma’s ontwikkeld om burgers in Oekraïne op afstand te kunnen ondersteunen bij trauma en psychisch lijden. Bovendien is binnen Oekraïne een stevig netwerk van psychiatrische voorzieningen die vanuit het FGIP worden ondersteund. Woonzorgnet levert op verschillende manieren een bijdrage, zowel materieel als immaterieel. Gezien de huidige situatie is financiële hulp meer dan welkom. Het zou fantastisch zijn als mensen hier een bijdrage aan willen leveren.

IBAN: NL07INGB0009114790
Account holder: Federation Global Initiative on Psychiatry
ING Swift: INGBNL2A

Initiatieven die niet ongezien blijven

“Deze mooie initiatieven ondersteunen wij van harte. We blijven kijken hoe we binnen de mogelijkheden die we hebben kunnen ondersteunen” sluit Hanne Derickx, directeur Woonzorgnet af. 

Ook interessant

‘Ervaren helpers’, een nieuw boek van Mieni Westerink
21.06

‘Ervaren helpers’, een nieuw boek van Mieni Westerink

NieuwsOp 19 juni werd het derde boek 'Ervaren helpers' van Mieni Westerink in Nijmegen gepresenteerd.  

Technische oplevering nieuwe locatie in Mill
10.06

Technische oplevering nieuwe locatie in Mill

NieuwsDe ontwikkelingen zijn in volle gang voor een nieuwe locatie in Mill. De nieuwbouw, aan de Houtwolstraat, vordert gestaag. Op 6 juni 2024 vond de technische oplevering plaats. Thuismakers heeft het stokje overgedragen aan Zorgverlening…