Dennis

'Je kunt hier gesprekken voeren die je in de kroeg niet met elkaar hebt, dat is zo waardevol.'

Ervaringsverhaal van Dennis

Bij Werk aan de Winkel staat de deur dagelijks open voor een kop koffie en een praatje. In een periode dat Dennis veel aan zijn hoofd had, liep hij met de hond door de wijk en zag de ‘welkom’ vlag voor de open deur van werk aan de winkel in Rheden. “Kan ik hier echt zo binnen lopen voor een praatje?” vroeg hij aan Woonzorgnet Teamleider Nelleke. “Natuurlijk, wil je koffie?” antwoordde zij. De eerste stap in een reeks waardevolle ontmoetingen was gezet.   

Dennis
'Gesprekken die je niet in de kroeg hebt'
Bekijk dit verhaal
Dennis

Ik kon nergens terecht

“Door een reorganisatie verloor ik mijn baan, een plek waar ik 20 jaar keihard gewerkt heb. Ik was de bodem onder mijn voeten kwijt enbelandde in de ziektewet. Via de bedrijfsartsging ik naar de psycholoog. Hij verwees mij weer door... Zo werd ik in een half jaar tijd tot drie keer toe steeds naar andere hulpverleners gestuurd. Het was te veel wat er op dat moment uit mij kwam, waardoor ik steeds weer opnieuw te horen kreeg dat ik niet geholpen kon worden.” 

“Het maakte me overspannen en kwaad, omdat ik nergens terecht kon met mijn problemen. Kickboksen was mijn uitlaatklep, maar dat kon niet door de coronamaatregelen. Om stoom af te blazen ging ik regelmatigmet de hond wandelen. Tot ik op een dag langs Werk aan de Winkel liep. Nelleke heeft me geholpen met een paar telefoontjes die ik op dat moment niet zelf kon doen, omdat ik te boos was. Dat was de eerste stap om te komen tot waar ik nu sta.” 

Combinatie van factoren

In de negen maanden die daarop volgen werkt Dennis keihard aan zichzelf. “Ik doe vrijwilligerswerk, gebruik geen drugs meer en heb de autonomie teruggepakt op mijn leven. Ik moest mijn patronen veranderen. Dat is gelukt door vrijwilligerswerk, therapie én Werk aan de Winkel. Ook de cursus Herstellen doe je zelf, is heel helpend is geweest bij het veranderen van mijn zelfbeeld en het doorbreken van stressfactoren, in combinatie met therapie.”  

Gesprekken die je niet in de kroeg hebt

Enthousiast vertel hij verder: “Je kunt hier gesprekken voeren die je in de kroeg niet met elkaar hebt, dat is zo waardevol. Ik kan hier altijd terecht, voel me geaccepteerd om wie ik ben. Inmiddels weet ik dat verveling een van mijn triggers is. Dan is het heel fijn dat er een plek is waar je makkelijk even naar binnen kunt wandelen. Zodat je je verhaal kunt doen of gewoon een stuk wandelen als ik ergens mee zit. Soms krijg ik een berichtje ‘Ga je mee wandelen?’, zo heeft Werk aan de Winkel mij geholpen om er doorheen te komen. Een echt vangnet. Saskia is ervaringsdeskundige, met haar heb ik fijne gesprekken. Mensen krijgen hier de kans om weer van nut te zijn. Kijk maar naar haar, zij heeft hier nu een baan.  

Aspiraties

“Ik heb geen doelen, ik heb aspiraties” zegt hij lachend. “Nu begint het echt mooi te worden. Het grootste goed is dat mijn zelfbeeld veranderd is, dat kan alleen in een veilige omgeving waar oude patronen doorbroken kunnen worden. Ik durf me nu ook kwetsbaar op te stellen. Binnenkort ga ik verhuizen. Overnieuw beginnen. Ik wil misschien weer terug naar school, het is tijd voor mijn zielsmissie. Ik wil graag iets doen met mijn eigen ervaringen, anderen helpen. Mijn zelfbeeld veranderd door ervaringen te delen.”  

Fotografie

“Soms zie ik een mooi iets in de natuur, dan maak ik daar een foto van. Zoals de foto bij dit verhaal: het pad met de zon aan de horizon. Voldoening haal ik tegenwoordig uit kleine dingen.” 

Bekijk meer verhalen

Jan
‘Met wat hulp van de begeleiders kan ik op bezoek bij mijn vrouw’
Bekijk dit verhaal
Jan
Yara
‘Hier wonen heeft mij veel goeds gedaan’
Bekijk dit verhaal
Yara
Manon
'Ik bewonder mijn collega's en onze bewoners'
Bekijk dit verhaal
Manon