Sonja

Sonja

'Woonzorgnet heeft me bescherming en veiligheid gegeven op de momenten dat ik dat het hardst nodig had.'

Het ervaringsverhaal van Sonja

Sonja is 52 jaar oud en zit naar eigen zeggen al van jongs af aan in de psychiatrie. Tien jaar geleden, vanaf het moment dat Woonzorgnet haar deuren opende in Nijmegen, schreef zij zich in voor Beschermd Wonen.

Sonja
'Bescherming en veiligheid toen ik dat het hardst nodig had'
Bekijk dit verhaal
Sonja

Wil je iets vertellen over jezelf?

“Mijn vriend liet mij tien jaar geleden achter met twee ton schuld en vluchtte naar het buitenland. Het ging op dat moment niet goed met mij. Ik woonde toen nog zelfstandig, had veel medicatie en voelde me heel slecht. Dat was het moment dat ik me inschreef bij Woonzorgnet. In totaal heb ik daar 5 jaar gewoond, aan mezelf gewerkt om mijn zelfvertrouwen terug te krijgen en medicatie af te bouwen. Ik heb in die periode ook twee weken een heel intensief traject doorlopen bij Psytrec. Hier heb ik veel aan gehad. Het was een pittig en zwaar programma met sport, exposure en EMDR.

René heeft geholpen met het afbouwen van de schulden en om aangifte te doen. Via de schuldsanering kreeg ik ondersteuning bij mijn financiën. Nu doe ik dat al bijna 3 jaar zelf!”

Hoe ben je van Beschermd wonen naar Beschermd thuis gegaan?

“Ik was een van de eersten die zich inschreef voor een toen nog nieuw project van Portaal. Het heet Beschermd thuis. Je woont dan zelfstandig, maar wel nog ondersteuning van Woonzorgnet. Op den duur is de woning omgeklapt naar zelfstandig wonen. Dat was een mooie mijlpaal. Ik woon nu al zes jaar in dat fijne huis en heb sinds gisteren ook de nazorg af kunnen sluiten. Heel bijzonder allemaal.”

Hoe heeft Woonzorgnet bijgedragen aan jouw proces?

“Woonzorgnet heeft me bescherming en veiligheid gegeven op de momenten dat ik dat het hardst nodig had. Ik werd voor het eerste sinds lange tijd weer serieus genomen en geholpen. Ik wilde proberen om weer zelfstandig te worden. Daar ben ik enorm goed in gehoord en er is naar me geluisterd om hier stappen in te kunnen maken. Hierdoor heb ik het vertrouwen in de mens weer terug gekregen. Ook heb ik cursussen gedaan, bijvoorbeeld de WRAP-herstellen doe je zelf.”

WRAP is een zelfhulp-instrument dat je helpt om grip te krijgen (en te houden) op je leven. De WRAP is een plan dat je maakt voor je eigen herstel. Je schrijft het plan in een aantal sessies waarbij je wordt ondersteund door een ervaringsdeskundige.

Volgens mij zit je niet graag stil…

“Dat klopt, op dit moment ben ik elke zaterdag gastvrouw bij Woonzorgnet, locatie Nijmegen. Hier doe ik van alles: een praatje maken met de mensen of de woonkamer gezellig maken met bloemen. Ook maak ik regelmatig soep of bak ik een cake. En als er wat georganiseerd wordt, verzorg ik de lunch. Die huiselijke sfeer, zorgen dat het gezellig is vind ik belangrijk.”

Een echte gastvrouw dus. “Ik heb vroeger altijd in de horeca gewerkt, dus het is wel te verklaren waar dat vandaan komt. Op woensdagen als vrijwilliger aanwezig bij het kunstproject van Iriszorg, daar verzorg ik ook het eten en drinken. Én ik help ook mee bij Krijg de kleertjes, een samenwerking tussen Werkplaats Inclusie Nijmegen (Pluryn), VSO Kristallis Aventurijn en KrijgdeKleertjes. Je mag tot twee big-shoppers kleding meenemen. Samen met vrijwilligers controleren en wegen we dat, de kleding moet wel schoon en netjes zijn. Per pond krijg je dan een stempel en daarvan kun je weer andere kleren uitzoeken. Een duurzaam project voor de bewoners hier in de buurt.

Hoe kijk je vooruit?

“Ik heb van alles meegemaakt en al die sprieten kan ik nu uitzetten om anderen te helpen. Daarom volg ik nu de cursus Wijzer Werken Met Ervaring (WWME). Dit is een algemene cursus waar alle facetten van ervaringsdeskundigheid langskomen. Vanuit daar ga ik kijken of ik hier wat mee wil doen. Dit is ook zelfontwikkeling, in stapjes. Dat ik dit nu allemaal kan en mag doen voelt heel sterk.”

Bekijk meer verhalen

Yara
‘Hier wonen heeft mij veel goeds gedaan’
Bekijk dit verhaal
Yara
Manon
'Ik bewonder mijn collega's en onze bewoners'
Bekijk dit verhaal
Manon
Dennis
'Gesprekken die je niet in de kroeg hebt'
Bekijk dit verhaal
Dennis